Foto van: Wat zijn meta tags?META tags identificeren uw webpagina waardoor deze sneller door zoekmachines wordt gevonden, alsmede beter omschreven worden door zoekmachines.

De metatags bevinden zich tussen de HEAD sectie van uw webpagina (in de broncode). Kijkt u maar eens naar de broncode van deze pagina (rechtermuis en klik op “view page source” of “bron weergeven”). Ook al beweren sommigen dat meta tags geen invloed meer kunnen maken op de positie van de website in de zoekresultaten. Maar vergeet niet dat Google en Bing nog steeds de titel van pagina 1 op 1 overneemt. En vaak de exacte beschrijving van je omschrijving ook.

Voorbeeld van een stukje pagina HTML code:

<title>Metatags, de bepalende factor voor uw SEO positie</title>
<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=iso-8859-1″>
<meta name=”description” content=”Spiders of crawlers van zoekmachines willen graag uw website kunnen identificeren en classificeren. Metatags vertellen een crawler waar een webpagina over gaat.”>
<meta name=”keywords” content=”website, metatags, webdesign, webontwerp, web developing”>

De belangrijkste metatags van een pagina zijn:

  • De <title> tag, dit is de belangrijkste
  • De meta description, deze is tamelijk belangrijk
  • De meta keyword, deze is niet meer zo belangrijk

De bovenste drie metatags dient u voor iedere afzonderlijke webpagina te gebruiken. Het is dus niet de bedoeling dat u voor alle pagina’s dezelfde titels en/of description gebruikt.

Overige metatags (hier niet genoemd), uitgezonderde de robots meta tag, hebben voor zoekmachines weinig waarde, daar ze meestal genegeerd worden.

Het is heel belangrijk dat zowel in de title meta tag als de description meta tag uw belangrijkste sleutelwoorden voorkomen en de juiste beschrijving (voor de mens!) ingevoerd is..

Moet ik zelf in staat zijn om deze code-achtige metatags binnen mijn webpagina te plaatsen?

Gelukkig niet. Als je (volgens mijn advies) met WordPress werkt kan je dit heel makkelijk voor elkaar krijgen. Dit doet WordPress voor jou automatisch!

Wel is het belangrijk dat wanneer je en paginatitel of posttitel in WordPress invoert, dat deze titel goed beschrijft waar die pagina/post over gaat. En gebruik daarvoor dus ook sleutelwoorden in de titel. Zo weet zowel de bezoeker als ook de zoekmachine waar deze pagina over gaat.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress en een goede SEO plugin, dan kan je per pagina/post middels zo’n plugin zelf extra meta informatie toevoegen in normale tekst. De plugin zelf zorgt er voor dat deze goed in de broncode terechtkomt.