Uitleg over verschillende betaalde SEO en SEM methodieken.

Wanneer u kort geleden een website gelanceerd heeft (of binnenkort wilt doen), zal het een tijd duren voordat deze op organische wijze in de zoekmachines getoond zal worden.

Het indexen van de pagina’s zal redelijk snel gaan, maar er zal eerst een soort ‘ trust’  rondom uw site opgebouwd worden voordat deze als een gesettelde site door SE’s wordt gezien.

Met name bedrijven met een ruim budget voor web marketing, zullen daarom gebruik gaan maken van betaalde SEO en SEM diensten.

Men zal het hele SEO gebeuren dan uitbesteden aan externe bedrijven die (volgens eigen zeggen) daar veel verstand van hebben. Natuurlijk zijn er bedrijven die inderdaad de juiste adviezen weten te geven, maar er zijn helaas ook veel die net zoveel weten als u (nadat u mijn gehele website heeft doorgenomen) en ik, maar daar wel veel geld voor vragen en soms ook nog eens dubieuze methodieken gebruiken om uw site zo snel mogelijk ergens bovenaan de zoekmachines te laten komen.

Alstublieft, wees daar heel voorzichtig in. Er worden heel veel ‘sprookjes’  verteld in de wereld van SEO. Zoals een gegarandeerde #1 of top rankings in Google.

Ik kan u één ding garanderen en dat is dat niemand kan garanderen dat u organisch een #1 positie in de zoekmachines kan krijgen!

En helemaal niet wanneer de topic van uw website in een populaire niche thuishoort.

Maar ik geef toe, als u toevallig “computers met ingebouwde flesopener” verkoopt,  zal u vrij snel bovenaan kunnen komen 🙂
Kijkt u maar eens naar het resultaat als u dit zoekargument (inclusief de haakjes)  in Google intoetst, u zult zien dat deze pagina dan bovenaan staat (onder de betaalde advertentie links). Maar is dat wat u wilt? Nee natuurlijk, want niemand is hier naar op zoek.

Ik adviseer u ook eens de mening van Google hierover te lezen.

 

SEM: Search Engine Marketing

Maar eerst doen we een stapje terug naar wat is nu het verschil tussen Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Marketing (SEM).

Wat is SEO?

Dit is bovenaan beschreven op de home page van deze site en op onze pagina: “SEO wat is dat?“. Maar een belangrijk feit van SEO is, is dat het gratis is en de kwaliteit van uw website optimalisatie geheel in handen van u is (de technisch ontwerper, de functionele ontwerper, de content specialist, etc.).

Wat is SEM?

De korte definitie is dit: SEM (Search Engine Marketing) is het proces van het verkrijgen van websiteverkeer door advertenties op zoekmachines te kopen.

De ietwat langere versie: SEM-netwerken zijn zelfbedieningsactiviteiten. Zodra een marketeer een netwerk selecteert, kan hij binnen korte tijd een campagne opzetten.

Bij het opzetten van een campagne binnen een SEM-netwerk wordt de marketeer gevraagd om:

 • Voer trefwoordonderzoek (sleutelwoorden) uit en selecteer een reeks trefwoorden die verband houden met uw website of product
 • Selecteer een geografische locatie waarbinnen de advertentie moet worden weergegeven
 • Een op tekst gebaseerde advertentie maken om in de zoekresultaten weer te geven
 • Bied op een prijs die u bereid bent te betalen voor elke klik op uw advertentie
 • Alleen tekst advertenties zijn eenvoudig te maken. Marketeers voeren een kop, tekst voor de hoofdtekst van de advertentie, een call-to-action en een URL voor de hyperlink in.

Wat kost SEM:

Om te beginnen is mijn advies (voor de doelgroep: MKB, ZZP, Vereniging of Club) om SEM zelf te doen. Externe bureaus willen namelijk zelf ook verdienen aan u en zijn daardoor veel duurder. Bovendien geeft u aan een externe SEM organisatie vrij veel uit uw handen, zodat uw controle op correcte uitvoering stukken minder is, dan wanneer u het zelf gaat doen. Daarnaast kent u uw bedrijf beter, dan een gemiddelde medewerker van een Online Marketing bureau. Er zijn tenslotte heel veel SEM tips en uitleg bronnen te vinden op het Internet, dus ga uzelf daarin alvast in verdiepen.

De kosten voor bijvoorbeeld Google Ads (het pay per click netwerk van Google) zal u minstens tussen 10 a 15 euro per dag kosten.

Kan ik SEM zelf doen?

Jazeker kunt u dat. Maar u moet wel eerst diverse tutorials (tekst/video’s) op Google gaan bezoeken om meer te weten te komen hoe je SEM zelf kunt doen. Je hoeft echt geen master in de Online Marketing te zijn en al helemaal niet voor de doelgroep die ik met mijn website aanspreek.
Het mooie van SEM is (als u kiest om met Google Ads te gaan werken), is dat u volledig inzicht hebt hoe uw advertentie(s) het doen. Ook middelen als A/B testing is tot uw beschikking en u kunt op elk moment een campagne pauzeren of stopzetten.

Google Ads een korte uitleg

 • Google Ads zijn die kleine advertenties die bovenaan de pagina staan op de Google’s zoekpagina. De advertenties die er staan hebben een relatie met de door de bezoeker ingegeven zoek opdrachten (sleutelwoorden). Deze Google Ads kunnen ook getoond worden op andere websites. Dit wordt bepaald door de eigenaar van een andere website als die gebruik maakt van het Google Adsense programma.
 • Wat heb ik er aan?
  Wanneer u op een snelle wijze op pagina 1 of 2 wilt komen van Google, kunt u dat bereiken door gebruik te maken van pay-per-click advertenties. U kunt meerdere advertentie teksten opgeven en u kunt zelf aangeven (per sleutelwoord) op welke pagina (landingpage) een bezoeker dan terechtkomt.
 • Hoe werkt het?
  Wanneer u zich heeft opgegeven voor een Google Ads account, kunt u direct aan de slag. Advertenties verschijnen op basis van sleutelwoorden. U dient dus eerst een sleutelwoordlijst samen te stellen die direct in relatie staat met uw diensten of producten. Hoe hoger de competitie van een sleutelwoord(combinatie) hoe hoger de klikprijs van dat sleutelwoord. De klikprijs is de prijs die u moet betalen als iemand op uw advertentie klikt (en daarmee op uw website/pagina terechtkomt). U kunt in uw Ads account zelf bepalen of uw advertentie alleen op de zoekpagina’s getoond wordt of ook/en op websites die Adsense gebruiken.
 • Kosten:
  Dit hangt geheel van u af. Het is wel zo, hoe populairder (grote competitie) de keywords zijn die u wilt gebruiken, hoe duurder het wordt. Maar het Ads programma biedt u de mogelijkheid een indruk te geven wat het u per dag zou kunnen kosten. Dit kunt u zelf verder tunen tot een maandbedrag wat binnen uw budget zit.
  Ook kunt u gebruik maken van de optie ” budget optimization” wat inhoudt dat u een vast bedrag per maand vaststelt (b.v. 300 euro) en u aan Ads overlaat hoe dit bedrag evenredig verdeed wordt. Dit is een uitstekende keuze om met name in het begin, niet voor onaangename financiële verrassingen te komen staan.

Uiteraard is het belangrijk dat u eerst een keyword research doet (een lijst samenstellen van veel gebruikte sleutelwoorden die in directe relatie staan tot uw dienstverlening of product). Ads heeft daar ook een tool voor die u daarbij kan helpen.

Verder is het belangrijk dat u zich ook (gratis) opgeeft voor Google’s Analytics programma. Met deze tool kunt u in detail bekijken hoe uw website het doet op het Internet. Zowel statistiek informatie over organische zoekresultaten alsmede de PPC (Pay Per Click) resultaten. Lees meer over Google Ads: Google Ads learning center

 

Betaalde SEO diensten

Buiten pay-per-click advertenties zijn er ook bedrijven die de SEO voor u kunnen doen. Uiteraard voor geld. Maar hier moet u echt voorzichtig mee zijn, want er zijn vele online ondernemingen die u veel geld vragen voor weinig resultaat. En vooral die bedrijven die een #1 positie garanderen. En bovendien, als u al mijn topics en tutorials heeft gelezen en begrepen, is het veel goedkoper om dit zelf te doen. Een SEO bedrijf doet immers hetzelfde als ik hier heb beschrven.

Wat deze bedrijven o.a. doen is een algehele site analyse (structuur, techniek, opmaak, design, content, etc.), zo kijken ze ook naar de site prestaties (snelheid van laden). Ze onderzoeken de backlinks (links die naar uw site verwijzen), doen een sleutelwoord analyse en schrijven bovendien artikelen voor uw website of op zogenaamde PBN (private blog netwerk). Vooral dat laatste (PBN) is vrij dubieus. Ze gebruiken allerlei blog-schrijvers van honderden blogs en plaatsen dan op een blogartikel een link naar uw site toe. U heeft echter geen enkel inzicht welke sleutelwoorden ze gebruiken en op welke blog artikelen uw site genoemd wordt. Dit soort praktijken vind Google bijvoorbeeld niet leuk en zal uw site echt niet meteen naar boven laten schieten. Eigenlijk doen die bedrijven exact hetzelfde als ik in deze website met vele informatie en tutorials heb beschreven. Dus kunt u het net zo goed (en vele malen goedkoper) zelf doen.

 

Betaalde SEO tools:

Los van het feit dat er veel gratis SEO (analyse) tools zijn, bekijk mijn pagina Gratis SEO tools maar eens, zijn er ook betaalde SEO tools. Deze laatste gaan vaak een stap verder en dieper om uw te helpen uw site zo goed mogelijk te optimaliseren. En wanner uw site gebouwd is met WordPress (mijn advies) dan zijn er ook legio SEO plugins te verkrijgen die binnen uw WP website u al aardig kunnen helpen met diverse inzichten hoe uw site er qua SEO voorstaat. Ook hier heb je zowel gratis als betaalde plugins voor. Maar mijn advies is toch om in het begin gebruik te maken van de gratis SEO tools en uiteraard de artikelen en tutorials van mijn website. Daarmee kunt u al aardig op weg komen. En bent u dan nog steeds niet tevreden met de ranking van uw site, dan kunt u altijd achteraf nog besluiten om betaalde diensten of producten te gaan toepassen.

Ook al zijn er honderden SEO tools op de wereld, wil ik u slechts 2 voorbeelden geven van  zeer goed (betaalde) SEO tools.

 

Twee zeer goede betaalde SEO tools:

Semrush

 • Laat organisch verkeer groeien met complete en gemakkelijke SEO-tools & workflow
 • Creëer content die echt scoort (geen deskundige kennis vereist)
 • Onthul de marketingstrategie en tactieken van uw concurrenten
 • Ontdek hoe u meer prospecten bereikt terwijl u minder uitgeeft (met PPC)
 • Bouw uw meest effectieve social media strategie

Semrush is de enige software waarmee marketingprofessionals campagnes kunnen bouwen, beheren en meten via alle kanalen om hun online zichtbaarheid te verbeteren. Semrush is uw digitale teamlid – uw analysemaatje, uw mentor, uw vangnet en een kompas naar nieuwe markten

Ze leveren een perfecte support en hebben heel veel instructie video’s hoe je hun tool op zo’n effectieve wijze toe te passen.

Enkele functies wat deze tool voor u kan doen:

COMPETITIVE RESEARCH

 • Domain Overview
 • Traffic Analytics
 • Organic Research
 • Keyword Gap
 • Backlink Gap

KEYWORD RESEARCH

 • Keyword Overview
 • Keyword Magic Tool
 • Keyword Manager
 • Position Tracking
 • Organic Traffic Insights

LINK BUILDING

 • Backlink Analytics
 • Backlink Audit
 • Link Building Tool
 • Bulk Analysis
 • ON PAGE & TECH SEO
 • Site Audit
 • Listing Management
 • SEO Content Template
 • On Page SEO Checker
 • Log File Analyzer

En om niet direct iets ‘onbekends’ aan te schaffen kan je eerst beginnen met een gratis proefversie! Maak dus nu een gratis account aan.

 

Yoast.com

Yoast.com is een Nederlands bedrijf die internationaal gericht is op met name WordPress websites. Zij hebben een geweldige SEO tool ontwikkeld, maar hebben ook heel veel online trainingen, informatie en andere producten die je binnen een website kan gebruiken. Yoast.com staat internationaal vrijwel bovenaan als het gaat om SEO voor WordPress websites. Ook hebben zij een zeer informatieve nieuwsbrief en gratis trainingen, en ik adviseer u uzelf te abonneren op deze nieuwsbrief.

Hun doel is simpel: we helpen website-eigenaren om meer bezoekers van de zoekmachines te krijgen. We helpen onze gebruikers bijvoorbeeld om hun inhoud mooi en gemakkelijk leesbaar te houden voor hun publiek. Maar het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat zoekmachines hun pagina’s kunnen vinden en begrijpen! Want dat helpt om hoog in Google te ranken! Yoast SEO zorgt op de achtergrond ook voor veel technische SEO-zaken. U hoeft dus geen code te schrijven om onze software te gebruiken!

Hun beroemde SEO tool plugin voor WordPress is internationaal alom bekend (uiteraard gebruik ik die ook) een geeft een hoop werk aan houden door de plugin functies te volgen.  Bovendien hebben ze een gratis versie die weliswaar beknopt is t.o.v. de betaalde plugin, maar met de gratis plugin kunt u al een heel eind komen.

Haal de SEO plugin nu in huis! (klik plaatje)

Yoast SEO plugin