Kiezen van een webhost
Webhosting is het huren van ruimte op een server, waarop uw website geplaatst kan worden. Via deze webhost wordt uw website ontsloten voor het Internet. Ook is de webhost vaak degene die uw domein naam beheert.
Voor velen kan het kiezen van de juiste webhost best lastig zijn. Onder ander wordt dat veroorzaakt door de vele aanbiedingen op dit gebied.
Ik ben daar vrij simpel in en probeer dit ook zo aan u over te brengen.
Ten eerste dient u zich niet blind te staren op de zogenaamde zeer goedkope webhosts (1 euro, 2 euro webhosts). In de meeste gevallen zijn dit geen oorspronkelijk organisaties, maar vaak tussenpersonen of resellers (virtuele webhost bedrijven) van andere bedrijven. Als je op het web gaat surfen en je bekijkt de websites van een paar van die zeer goedkope webhosts, dan zie je op de contactpagina vaak niet eens een telefoonnummer staan om ze te bellen in geval van vragen, support of probleemmeldingen. Dit zegt vaak genoeg.
Heb je je ooit afgevraagd waarom je site in de drukke avonduren zo traag is? Dat komt doordat veel goedkope hostingproviders hun servers tegen lage tarieven in de U.S. neer zetten. Datalijnen naar landen buiten Europa zijn altijd minder groot ingekocht, zodat er ook minder verkeer doorheen kan op drukkere tijden.
Ik adviseer een webhost te nemen waar een professionele organisatie achter zit met echte ‘mensen’, voldoende keuze in het productaanbod, goede service en betrouwbare technische producten en natuurlijk ook een telefonische bereikbaarheid voor support.
Deze organisaties zijn vaak wel wat duurder dan die 1 of 2 euro bedrijfjes, maar in dit geval is dat het dan ook absoluut waard.
Zelf zit ik met mijn websites bij een hele goede, betrouwbare Nederlandse webhost, waar ik al jaren tevreden klant van ben. (zie laatste deel van deze [pagina).
Wat maakt een webhost betrouwbaar en wat is een goede dienstverlening?
-
Lees met name de ‘over ons’ pagina van een webhost en probeer erachter te komen of het een echt (dus niet alleen virtueel/digitaal) fysiek bedrijf is met eigen datacenters.
-
Probeer achter de historie te komen van dit bedrijf, door onder andere de domein historie in de “whois.org” te bekijken (hoe lang bestaan ze al, hebben ze volledige adresgegevens en telefoonnummers).
-
Is het bedrijf ook telefonisch bereikbaar (kan ik met hen live spreken), bel ze desnoods op om te vragen over hun dienstverlening
-
Indien ze ook (en dat doen de meeste) uw domeinnaam kunnen registreren, is deze dan wel makkelijk te verhuizen en wordt u ook daadwerkelijk de domeineigenaar
-
Bekijk het aanbod van hun diensten:
-
Toegekende fysieke serverruimte (in Giga Bytes)
-
bandbreedte (in GB’s)
-
Linux, Unix of Windows?
-
email diensten
-
een gebruikersvriendelijk control panel of persoonlijk dashboard
-
Of ze WordPress ondersteunen
- Of ze (gratis) SSL aanbieden
-
Het (gratis) kunnen installeren van add on softwaretools zoals:
(geen directe noodzaak, is afhankelijk van uw website wensen)-
polls
-
forumboards
-
gastenboek
-
Content Management Systeem (WordPress, Joomla, etc.)
-
etc.
-
-
MySQL ondersteuning
-
PHP ondersteuning
-
(sub)domein management
-
Aanwezigheid van Mysql databases (vereiste voor het gebruik van WordPress)
-
Het kunnen managen van FTP-accounts
-
-
Hun datacenters:
-
historie over hun uptime
-
meerdere fysieke datacenters
-
backup/restore faciliteiten
-
Informatie over hun infrastructuur
-
Verbindingsnelheden
-
Data center Beveiliging
-
-
Probeer op het web te zoeken naar reviews over een specifieke webhost.
-
Goede en uitgebreide handleiding en kennis databank
-
Ondersteuning faciliteiten
Los van het feit dat u uiteraard vrij bent in het kiezen van uw eigen web- en domein host, kan ik u een zeer goede professionele webhost aanbevelen die ik zelf ook met grote tevredenheid gebruik.