Zijn deze SEO tools inderdaad gratis? Jazeker, maar sommigen zijn een beperkte uitvoering in relatie tot de betaalde versie of hebben een beperkte try-out periode. Maar deze zijn juist uitstekend te gebruiken om te kijken of zo’n SEO tool iets voor u is. voordat u geld wilt uitgeven. Maar er zijn zeker ook volledig gratis SEO tools met volledige functie. Dit zal ik vermelden per SEO tool die ik voor u geselecteerd heb.

 

Google Marketing Platform

Maak kennis met Google Marketing Platform, een gecombineerd advertentie- en analyseplatform voor slimmere marketingactiviteiten en betere resultaten.
Met Google’s gratis analyse- en optimalisatietools kunt u slimmere marketingbeslissingen nemen en uw bedrijf laten groeien.

Google Marketing platform is compleet en geheel gratis, je moet wel een Google account hebben (ook gratis) en eenmaal inloggen.

> Ga naar Google Marketing Platform

Google Analytics

Google Analytics is een gratis webanalyse-service met volledige functies die aangeboden door Google die websiteverkeer bijhoudt en rapporteert, momenteel als een platform binnen het Google Marketing Platform.
GA is een onmisbare tool om het gebruikersverkeer, sleutelwoordgebruik, positie, etc. van uw website te analyseren.
Heeft u reeds een Google account, maar nog geen Analytics account, dan kunt u direct inloggen in Google Analytics en uw website aanmelden en opzetten met de juiste GA code.

Hoe werkt Google Analytics:

Als u zich eenmaal heeft aangemeld in GA met uw website, dan krijgt u een unieke sleutel van GA die u moet gebruiken in uw website. Deze sleutel moet op iedere pagina voor komen.

    • Heeft u een WordPress website, dan zijn er verschillende plugins die je kan gebruiken en hoeft u alleen die unieke GA sleutel in te voeren.
    • Heeft u een eigen gemaakte HTML website, dan dient u een script (die je letterlijk kan kopiëren vanaf je GA account) op iedere HTML pagina zelf te plaatsen.

 

Google Search Console

Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tool)

Gebruik de tools en rapporten van Google Search Console om het zoekverkeer en de prestaties van je site te meten, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat je site opvalt onder de zoekresultaten van Google.
Ook Google Search Console is compleet en geheel gratis, je moet wel een Google account hebben (ook gratis) en eenmaal inloggen.

 

Bing Webmaster Tools

Bing Webmaster Tools is vergelijkbaar met Google Search Console, maar dan voor de Bing zoekmachine van Microsoft.

Begrijp wat mensen naar uw site leidt, waar mensen naar zoeken en richt u op het verhogen van het verkeer naar uw site met rapporten en tools en ontvang gepersonaliseerde berichten en waarschuwingen voor uw sites.

Enkele features van Bing WM Tools:

  • Dashboard
  • SEO-tools
  • Rapportage tools
  • Diagnostische hulpmiddelen
  • Bing website aanmelden

 

Semrush

Semrush is de enige software waarmee marketingprofessionals campagnes kunnen bouwen, beheren en meten via alle kanalen om hun online zichtbaarheid te verbeteren. Semrush is uw digitale teamlid – uw analysemaatje, uw mentor, uw vangnet en een kompas naar nieuwe markten.

De gratis versie is een beknopte uitvoering van de betaalde versie, met o.a. een vrij-gebruik periode. Maar zeker waard om deze trial versie eens te proberen.

 

Yoast.com SEO Plugin Tool

De gratis versie van deze WordPress plugin is enigermate beperkter dan de betaalde versie, maar alsnog zeer bruikbaar. Lees hierover ook meer op onze pagina Betaalde SEO Methodieken

Tot slot:

Als je naar “gratis SEO tools” (vergeet de haakjes niet om de ‘regel’ uniek te maken)  gaat zoeken op Google, dan krijg je 10.000+ resultaten in het Nederlands. Ik adviseer u voorlopig te beperken tot de bovenstaande tools, anders ziet u straks het bos niet meer door de bomen. U kunt altijd zelf nog verder zoeken welke tools voor u geschikt zijn, maar de belangrijkste heb ik hierboven wel genoemd en bent u voorlopig ook even zoet mee.