Wat is WordPress?

U bent nu in de tutorial sectie gekomen waarin ik in meerdere stappen en pagina’s beschrijf  hoe u zelf, als beginner een WordPress website kan maken. U hoeft daar geen IT, programmeur of ontwikkelaar kennis voor nodig te hebben. Goed en geduldig lezen en een open mind hebben voor nieuwe informatie is het enige wat u hiervoor nodig heeft. We beginnen in het kort uit te leggen wat WordPress is. U kunt via het hoofdmenu “WordPress voor beginners” alle tutorial en informatie pagina’s hierover in de correcte volgorde bestuderen en uitvoeren. Ook onder iedere pagina, staat een link naar de volgende tutorial. Het is wel handig om de volgorde van pagina’s te volgen.

 

WordPress is opensourcesoftware om websites te realiseren, die onder de voorwaarden van de GNU General Public License (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een grotere groep ontwikkelaars ondersteund. WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem (CMS). Van oorsprong was WordPress een systeem om alleen weblogs mee te maken.

WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één site te beheren. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.

Enkele kenmerken van WordPress:

  • WordPress is een online CMS, wat je installeert (of laat installeren) bij je webhost. Je hoeft dus niets lokaal op je eigen PC te installeren.
  • WordPress is de drijvende kracht achter 62% van alle CMS-websites, waardoor het wereldwijd het meest gebruikte CMS is.
  • WordPress heeft meer dan 54.000 plug-ins om contentbeheer te ondersteunen.
  • Binnen de top 1 miljoen websites beheert WordPress 33,72% van hen.
  • Meer dan 455 miljoen websites gebruiken WordPress vanaf 2021, en dat aantal blijft alleen maar groeien. Gezien het feit dat er in totaal ongeveer 1,3 miljard websites op internet zijn, is dat een indrukwekkend aantal.
  • Het mooie van WordPress is, dat het volledig gratis is en regelmatig geupdate wordt in relatie tot beveiliging en nieuwe functionaliteiten.
  • Bovendien is het werken met WordPress vrij eenvoudig. Je hebt geen technische of programmeur kennis nodig om een website te bouwen.

 

Volgende WordPress topic: Hoe werkt WordPress