Gaande er vanuit dat u of uw webhost WordPress heeft geïnstalleerd en beschikbaar heeft gesteld, gaan we in deze topic uitleggen hoe u kunt beginnen met het opzetten van uw website

Geloof het of niet, weten hoe je een website kunt maken, is een van de essentiële vaardigheden die je als eigenaar van een klein bedrijf, club of vereniging tegenwoordig moet beheersen.

 

Dit is waarom:

 • Als u weet hoe u uw eigen website kunt maken, bespaart u een hoop geld op web ontwikkelaars en ontwerpers.
 • Dit stelt u ook in staat om de markttrends te volgen en nieuwe dingen op uw website te plaatsen zonder de hulp van een programmeur.
 • U blijft uw concurrentie effectief voor, want hoewel zij hun projecten laten vertragen door de noodzaak om ontwikkelaars te raadplegen, zult u in staat zijn om de meeste dingen zelf te bouwen (uiteraard binnen redelijke grenzen).
 • Dat gezegd hebbende (het belangrijkste stukje van de puzzel), is dat u kunt leren hoe je een WordPress-website kunt maken en vervolgens zelf iets geweldigs voor uw bedrijf of project kunt maken.
 • Last but not least, de doe-het-zelf-aanpak (geen code vaardigheden vereist) die we hier toelichten, is ongelooflijk budgetvriendelijk.

 

Stap 1: inloggen in WP

Login in WordPress met uw domeinnaam in een webbrowser als volgt: [domeinnaam.nl]/wp-admin

U krijgt dan een login scherm, waarin u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet ingeven (zou ontvangen moeten zijn van uw web host).

Nadat u ingelogd bent, verschijnt als eerste het WP dashboard.

 

Stap 2: het WP dashboard

Het WP dashboard bevat met een aantal blokken diverse informatie. Ook kunt u blokken toevoegen, verplaatsen of verwijderen. Maar voor nu hoeven we het dashboard niet te gebruiken.

Belangrijk is het WP menu (aan de linkerkant), wanneer er plugins geïnstalleerd gaan worden, zal in enkele gevallen ook het menu uitgebreid worden met mogelijke instellingen die bij de geïnstalleerde plugin horen.

Bij de standaard WP installatie zijn er reeds 3 thema’s geïnstalleerd, waarvan 1 actief is. Dit zijn 3 specifieke thema’s die door de WP developers groep is gemaakt.
Ook bevat uw site al één post en één voorbeeld pagina. Verder zijn er standaard 2 plugins geïnstalleerd.
Het actieve thema heet: Twenty Twenty-two.

Maar uiteraard kunt u later uw eigen gewenste thema installeren, actief maken en aanpassen naar uw eigen wensen, maar daar komen we later in deze WordPress tutorial op terug.

In feite heeft u nu al een mini website, die u kunt bekijken (zie plaatje hieronder)

Wijs (niet klikken) met de muis linksboven op de titel van uw site. Het zal nu openklappen met de tekst: “Site bekijken“. Klik met rechtermuis op Site bekijken en kies: Link openen in nieuw tabblad.

Voila, uw eigen nieuwe site wordt in een nieuw tabblad geopend. Laat dit tabblad staan als u met uw site bezig bent, zodat u altijd (na een refresh: F5) direct kan zien hoe de site na wijzigingen er uit ziet.

En hier is uw eerste website!

We gaan nu eerst een aantal andere stappen doen.

Stap 3: Enkele (eenmalige) instellingen plegen

We kiezen als eerste de menu optie: INSTELLINGEN

 • Met de Instellingen Algemeen kun je het volgende aanpassen: De titel van uw site, de korte omschrijving van uw site, het site adres (maar dat hoeft u niet te veranderen!), het ADMIN mailadres, de tijdzone, datum en tijdnotatie. Mocht u wat willen aanpassen, vergeet niet op “Wijzigingen opslaan” te klikken. Maar op dit moment hoeven we niets aan te passen.

 

 • Met de Instellingen Schrijven kun je het volgende aanpassen: Uw standaard berichten categorie, standaard berichtformat en of u via mail berichten wilt sturen naar uw website. Maar op dit moment hoeven we niets aan te passen.

 

 • Met de Instellingen Lezen kun je het volgende aanpassen: Wat je homepage toont: je kunt kiezen uit je laatste berichten of een statische pagina. Momenteel staat de keuze op berichten, maar straks (als we een voorbeeld startpagina gemaakt hebben) gaan we dit wel aanpassen. Verder kan je aanpassen hoeveel berichten pagina’s er op de startpagina getoond worden en of dat met volledige tekst of een samenvatting moet worden getoond.
  Een belangrijke optie die je NIET moet veranderen, is de optie: Zoekmachine zichtbaarheid, deze mag NIET aangevinkt zijn, want anders gaan de zoekmachine crawlers uw site niet indexeren.

 

 • Met de Instellingen Discussie kun je het volgende aanpassen: Met deze optie kan je instellen of en hoe iedereen commentaar mag sturen op een bericht. Mijn advies is om dit altijd nooit toe te staan. Dit voorkomt heel veel spam van mensen die allemaal onzin berichten met onzin links gaan sturen. We gaan dit uitzetten en later ook nog een plugin installeren die dit tegenhoudt. Klik op Instellingen Discussie en we gaan het volgende uitzetten:

 

 • Met de Instellingen Media kun je het volgende aanpassen: U kunt instellen hoe groot een thumbnail is van een geuploade foto/plaatje, hoe groot de gemiddelde afmeting is, en hoe groot een grote afmeting moet zijn. We gaan later in deze tutorial een extra plugin installeren die al uw foto’s en plaatjes automatisch kan comprimeren tot een kleiner formaat, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Wanneer u deze in een pagina of bericht toevoegt. Voor nu hoeven we hier niets in aan te passen.

 

 • Met de Instellingen Permalink kun je het volgende aanpassen: Met deze instelling kunt u aanpassen hoe de URL van een bericht of pagina er uit komt te zien. We gaan deze nu eenmaal aanpassen, conform het plaatje wat hieronder staat.

 

 • Met de Instellingen Privacy kun je het volgende aanpassen: Je kunt met deze instelling een Private pagina maken, maar dat doen we later wel op een andere manier.

 

We hebben nu de belangrijkste, eenmalige instellingen gedaan en gaan nu verder met de topic: “het uploaden en activeren van extra Plugins

> Ga nu naar WP Plugins Installeren